Mihin innostukseni Creaturan perustamiseen johtaa juurensa? Tieni tälle etapille tiedonhalun ja pohdiskeluntäyteisellä matkalla on ollut oikeastaan elämäni pituinen. Lähdetään vaikka niinkin perusasioista kuin nimestäni – mistä se oikein tulee? Olen supisuomalainen, (ehkä jossain määrin myös henkisesti skotlantilainen siellä vietetyn opiskeluajan jälkeen) mutta nimeni tulee Harry Martinsonin dystooppisesta Aniara-kirjasta, joka kertoo avaruusaluksesta, joka kantaa ihmisiä Marsiin päin saastuneesta, ydinsodan jälkeisestä Maasta. Nomen est omen? Ehkä ei kuitenkaan niin, mutta hyvinvointi ja ympäristönsuojelu ovat olleet minulle tärkeitä arvoja niin kauan kuin kykenen muistamaan. Aikuistuin arvostaen myötätuntoisuutta, uteliaisuutta ja kriittistä lähestymistapaa asioihin. Mielenkiintoni yhteiskunnallisia asioita kohtaan kasvoi sitä mukaa kun vartuin ja lopulta suuntauduin erityisesti politiikan tutkimusta kohti. Minulle yhteiskunnan tehtävänä on tuoda yhteen erilaisia ihmisiä turvaamaan kaikille yhdenvertaisesti ja kestävästi tärkeät elämän edellytykset ja mahdollistaa olemassaoloon merkitystä tuovien asioiden tavoittelu. Tähän pyrkii myös Creatura.
Kansainväliset, yhteiskunnalliset sekä poliittiset asiat ja ongelmat olivat ja ovat yhä suurimpia kiinnostuksenkohteitani. Innostus journalismiin seurasi luonnollisesti perässä ja inspiroi hakeutumaan lukion jälkeiseen crossmediatoimittajakoulutukseen. Uteliaisuuteni vuoksi halusin kuitenkin yhteiskunnallisen tiedon kokoamisen ja raportoinnin ohella olla myös sen ymmärtäjä, mielellään niin pitkälle kuin se on mahdollista. Tämä vei minut yliopisto-opintoihin, ensin Skotlannin Aberdeenissä, jossa valmistuin kansainvälisten suhteiden ja sosiologian kandidaatiksi. Palasin Suomeen avaramman maailmankuvan kera ja olen nyt valmistumassa Helsingin yliopistosta valtiotieteen maisteriksi pääaineenani maailmanpolitiikka. Mukanani tuli myös uudenlainen ymmärrys siitä sekä arvostus sitä kohtaan, mitä minulle on mahdollistettu, vaikken tulekaan varakkaasta tai verkostoituneesta taustasta. Haluaisin kantaa korteni kekoon turvatakseni samat mahdollisuudet muille kanssaolioilleni. Opiskeluaika mahdollisti myös järjestökentällä toimimisen, mikä johdatti minut lopulta creaturalaisten pariin.
Jos tutkailemme vuoden 2008 talouskriisiä, sen jälkimaininkeja ja yleisesti globaalin talousjärjestelmämme historiaa, voimme nähdä monien lieveilmiöiden ja ongelmien linkittymisen kestämättömän järjestelmän sateenvarjon alle. Talous- ja yhteiskuntajärjestelmämme kaipaa kestävää pohjaa ja sen on suunnattava hyvinvoinnin tukemiseen. Kestämättömyys tuottaa käytännössä turhaa kärsimystä ja kurjistumista sekä tuhoaa ekosysteemejä, jotka ovat olemassaolomme edellytys. Toimin itse suhteellisen antroposentrisellä alalla, mutta tässä on huomautettava, että kaikki tuntevat oliot ansaitsevat myötätuntoista kohtelua – me ihmisethän olemme osa oliokuntaa. Ongelmien linkittyminen vaatii laajaa perspektiiviä kokonaisuuden hahmottamiseksi ja ratkaisujen löytämiseksi. Nykyinen ajattelu voi usein erottaa esimerkiksi politiikan ja talouden eri piireihin, vaikka ne ovat erottamattomasti yhteenliittyviä asioita. Creatura pyrkii tämän laajan perspektiivin tavoittamiseen ja sen kautta ratkaisujen tarjoamiseen.
Muutos kestävämpään suuntaan edellyttää myös toimivaa yhteiskunnallista dialogia. Politiikan, valtarakenteiden ja talousjärjestelmien ohella (sekä niihin liittyen) minua kiinnostaa yhteiskunnallisen dialogin parantaminen ja sen kautta ratkaisujen muodostaminen. Olen työskennellyt myös NVC-vuorovaikutusmetodin parissa, mikä tähtää ihmisten sanomisien ja tekemisien perimmäisten syiden havaitsemiseen tilanteessa kuin tilanteessa. Tämä on osoittautunut hyödylliseksi pyrkiessäni tutkailemaan maailmaa kuplien ulkopuolelta sekä eri kuplien läpi, eri näkökulmia ymmärtämällä. Uskon, että demokraattisessa systeemissä aitojen ratkaisujen on synnyttävä eri perspektiivien vilpittömällä dialogilla, mihin kuuluu myös taustamotivaatioiden ja eri kontekstien syvällinen ymmärtäminen. Ratkaisujen löytäminen ei kuitenkaan minusta ole triangulaatiota subjektiivisten näkökulmien keskelle (asioilla onkin harvemmin vain kaksi puolta). Laaja ymmärrys koostuu monesta ulottuvuudesta, joihin liittyviä asioita Creaturan toiminta pyrkii purkamaan ja oivaltamaan. Näihin haluamme myös ymmärryksen kautta positiivisesti vaikuttaa, pitäen kestävyyden ja yhdenvertaisen hyvinvoinnin keskiössä.
Suuria murroksia on tapahtumassa maailmassa kaiken aikaa, niin poliittisesti, kansainvälisesti kuin kansallisesti. Ongelmakentällä ylitetään niin valtioiden kuin tieteenalojen rajat. Näihin vastaamisessa on kytkösten hahmottaminen tärkeää. En koe, että tieto lisäisi tuskaa, vaan se varustaa meitä paremmin mitä monimutkaisimpien ongelmien ratkaisuun, niin omissa elämissämme kuin kaikille yhteisesti tärkeissä, laaja-alaisemmissa viitekehyksissä.
Creaturan perustajilla on yhteinen tavoite: monimutkaisten ongelmien hahmottaminen ja ratkaiseminen, kestävien mallien kehittäminen, yhteisen hyvän kokonaisvaltainen saavuttaminen ja olemassaolomme laaja-alainen ymmärtäminen, johon kuuluu elämän arvostaminen ja ihmisen näkeminen kontekstissaan. Osittain radikaalia – mutta ehkä sitä, mitä järjestelmiemme kirjo sekä planeettamme kaipaa. Valjastamme osaamisemme ja eri lähestymistapamme näiden tavoitteiden edistämiseksi, sillä hyvinvointi rakentuu monesta eri ulottuvuudesta.