CREATURA
  • ETUSIVU
  • BLOGI
  • HANKKEET
  • TIETOA MEISTÄ
  • JÄSENEKSI
  • Kestävää elämää etsimässä
  • Tiny Life -portaali
  • Kohtuutta Coppiin
  • ETUSIVU
  • BLOGI
  • HANKKEET
  • TIETOA MEISTÄ
  • JÄSENEKSI
  • Kestävää elämää etsimässä
  • Tiny Life -portaali
  • Kohtuutta Coppiin

Äänestetään EU globaalien ongelmien ratkaisijaksi!

5/23/2019

0 Comments

 
Picture

EU-vaalien alla lähes kaikkien puolueiden kansalliset poliitikot ylistävät EU:n tärkeyttä Suomen tulevaisuudelle. Puheet muuttuvat usein silloin, kun pitäisi löytää syypää kipeille kansallisille päätöksille kuten budjettileikkauksille. Tällöin syyttävä sormi osoitetaan helposti EU:n suuntaan. Totta on, että EU:n vakaus- ja kasvusopimus asettaa jäsenmaiden budjeteille tiettyjä reunaehtoja esimerkiksi velkaantumisen suhteen. EU:n vakaus- ja kasvusopimus sekä sen vahvistamista ja seurantaa koskevat päätökset ovat kuitenkin kaikkien EU-maiden kansallistason päätöksillä hyväksyttyjä. Suomessa sopimuksen vuoden 2011 budjettiseurantaa koskeva päätös on Kataisen hallituksen hyväksymä. Näin ollen EU:n syyttäminen kansallistason budjettirajoista ei ole oikeutettua.
​
Poliitikkojen puheiden kiihottamina kansalaiset alkavat myös helposti syyttämään EU:ta kansallistason talousongelmista. EU:n talousongelmien seurauksena noin neljännes Euroopan kansalaisista elää köyhyys- ja syrjäytymisriskiuhan alla. Euroopan talousongelmien taustalla ovat porsaanreiät kansainvälisissä taloussopimuksissa, jotka ovat seurausta kansallistason päättäjien kyvyttömyydestä tehdä yhteisiä päätöksiä. Sama ongelma koskee oikeastaan kaikkia merkittävimpiä EU:ssa yritettyjä uudistuksia, jotka nykyisten sopimusten mukaan täytyy hyväksyttää kaikissa jäsenmaissa. Uudistukset vesittyvät jäsenmaiden hyväksymiskierroksella yleensä niin paljon, ettei niillä käytännössä ole sen jälkeen mitään uudistusarvoa.

Maailmassa on tällä hetkellä useita samanaikaisia uhkia kuten ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden katoaminen ja eriarvoisuuden kasvu, joiden ratkaiseminen ei onnistu  muuten kuin kansainvälisellä yhteistyöllä. EU:n tulisi ottaa näissä edistäjän rooli, mutta se vaatisi ensin EU:n jäsenmaiden välistä yhteistyötä.

EU:lla on useita keinoja ilmastonmuutoksen ja eriarvoisuuden kasvun hillitsemiseksi.
EU-maiden sisäisen ja maiden välisen eriarvoisuuden hillitsemiseksi tulisi rikkaissa EU-maissa hyväksyä tulonsiirrot köyhemmille maille ja erityisesti köyhyydessä eläville kansalaisille. Tähän voitaisiin asettaa myös verotuksellisia uudistuksia, jotta ongelmamaiden talous saataisiin kestävälle pohjalle sekä sekä varmistettua, että rahat todella päätyvät köyhyyden poistamiseen. Ilman tulonsiirtojen hyväksymistä köyhempien EU-maiden kansalaiset tulevat kannattamaan EU-kriittisiä puolueita, jolloin vaarana on koko EU:n hajoaminen.


Ilmastonmuutoksen hillinnän suhteen tärkeimpänä keinona olisi kaikkille EU:n päätöksille tehtävä ilmastotarkastelu, jossa varmistetaan päätösten ilmastokestävyys. Ensimmäisenä EU:n sisäisenä keinoina olisi EU:n päästökaupan korjaaminen päästövähennystavoitetta kiristämällä sekä asteittainen luopuminen päästöoikeuksien ilmaisjaosta.

Globaalin eriarvoisuuden vähentämiseksi EU:n tulisi tukea enemmän erityisesti vähiten kehittyneiden maiden sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää kehitystä. Tässä kehitysyhteistyö on tärkeässä roolissa, mutta sen lisäksi pitäisi parantaa kauppapolitiikan oikeudenmukaisuutta. Tällä hetkellä EU-maat suojelevat omaa tuotantoaan yritystuilla, tullimaksuilla ja tullirajoituksilla, minkä vuoksi kehittyvien maiden tuotteiden on vaikea päästä EU:n markkinoille. Tämä taas vaikeuttaa kehittyvien maiden omavaraisuuspyrkimyksiä. Siksi EU:ssa tulisi pyrkiä luopumaan haitallisista yritystuista, tullimaksuista ja tullirajoituksista huomioiden kuitenkin EU-alueelle tuotavien tuotteiden vastuullisuus- ja turvallisuuskysymykset.

Näiden toimenpiteiden toteuttaminen ei onnistu, jos EU:n päätöksentekoa ei saada sujuvoitettua. Pelkona on, että EU:n parlamenttivaaleissa EU-kriittiset ja nationalistiset puolueet kasvattavat kannatustaan, jolloin vaarana on näiden välisen yhteistyön tuloksena koko EU:n päätöksenteon rapautuminen. EU:n päätöksenteon rapautumisesta seuraisi eriarvoisuuden kasvua EU:n sisällä ja kansainvälisesti sekä ilmastonmuutoksen hillinnän vaikeutuminen entisestään. Tätä ei varmasti kukaan halua, minkä vuoksi kansallistason puolueita täytyy painostaa edistämään ja hyväksymään EU-tasolla tehtävät uudistukset ilmastonmuutoksen ja eriarvoisuuden kasvun hillitsemiseksi.
​

On tärkeä muistaa, että EU on saanut alkunsa rauhanprojektina. Rauha ei kuitenkaan ei ole mahdollista ilman solidaarista luonnon rajat huomioivaa politiikkaa. Siksi on ensisijaisen tärkeää äänestää EU-vaaleissa ilmastonmuutoksen ja eriarvoisuuden kasvun hillintään sitoutunutta ehdokasta.

Kirjoittanut Timo Kuusiola

0 Comments

Puoluekeskeisen demokratian uudistaminen - Ihmis- ja eliökunnan kohtalonkysymys

5/9/2019

1 Comment

 
Picture
Suomeen valittiin jälleen kerran uudet kansanedustajat, joille kansalaiset ja edunvalvontayhdistykset kasasivat omia toiveitaan seuraavan vaalikauden uudistuksista. Näihin toiveisiin puolueiden vaalikampanjat yrittivät vastata.

Vaalikeskusteluissa puolueet pistettiin väittelemään keskenään uudistusten keinoista ja kohteista.

Koko vaalijärjestelmä perustuukin vastakkainasettelulle, minkä vuoksi vaalit ovat omiaan lisäämään vastakkainasettelua eri väestöryhmien kesken. Tämän seurauksena väestöryhmien kesken kiistellään siitä, tulisiko meidän ensisijassa auttaa heikommassa asemassa olevia suomalaisia vai pitää kiinni globaalista vastuusta ohjaamalla varoja ilmastonmuutoksen hillintään ja globaalin eriarvoisuuden vähentämiseen. Tällaisesta keskustelusta herää kysymys: eikö meillä muka oikeasti ole varaa pitää huolta heikommassa asemassa olevista sekä pitää kiinni globaalista vastuusta kuten ilmastonmuutoksesta ja globaalin eriarvoisuuden vähentämisestä?
Vastaus omaan kysymykseeni on, että kyllä meillä on varaa, mutta se vaatisi nykyisenkaltaisesta puoluekeskeiseen demokratiaan pohjautuvasta yhteiskuntamallista luopumista.

Seuraavaksi tulisikin pohtia, onko aika ajanut jo ohi nykymallisesta edustuksellisesta demokratiasta. Demokratia ei toteudu sillä, että annetaan ääni neljän vuoden välein jollekin puolueen ehdokkaalle, jonka jälkeen päättäjillä on vapaat kädet muuttaa maan poliittisia linjauksia ajatellen ensisijassa aina puolueen kannatusta. Ongelmana on, että usean hallituspuolueen yhdessä tekemä hallitusohjelma on aina hyvin erilainen, kuin puolueen tennen äänestystä esittämä ohjelma. Tällöin äänestäjillä ei ole luotettavaa tietoa siitä, minkä puolesta he todellisuudessa ovat edes äänestämässä.

Nykyisessä poliittisessa järjestelmässä on lähes mahdotonta toteuttaa pitkäjänteistä politiikkaa, koska seuraava hallitus muuttaa aina edellisen hallituksen tekemät linjaukset. Päätösten tekemisessä saatetaan kuulla asiantuntijoita, mutta päätöksissä huomioidaan vain hallituspuolueiden linjaa edustavien asiantuntijoiden ehdotukset. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa Suomea johdetaan mielipiteillä eikä asiantuntemuksella. Valitettavasti poliitikoista annetaan kuva, jonka mukaan heillä on vastaus kaikkiin ongelmiin. Tämä on täysin järjetön mielikuva. Tärkeintä olisi saada sellaisia ehdokkaita, joilla on kykyä omaksua asiantuntijoilta ja kansalaisilta saatua tietoa ja tehdä niiden perusteella rationaalisia päätöksiä.

Poliitikkojen syyttäminen yhteiskunnallisista ongelmista on sekin järjetöntä. Poliitikot ovat saman toimimattoman yhteiskuntamallin vankeja kuin kaikki muutkin. Yhteiskunnallisiin ongelmiin ei ole yksittäisiä syyllisiä, ja sen hyväksyminen on ensimmäinen askel todellisten ratkaisujen löytämiseen.
Demokratian tulee uudistua. Muuten tapahtuu pahimmassa tapauksessa autoritarismin nousu, joka on jo tapahtunut joissain EU-maissa kuten Unkarissa, Puolassa ja Tsekeissä. Kansalliset hallitukset vierittävät usein vastuun maan ongelmista EU:lle, vaikka tosiassa kaikki EU:ssa tehdyt merkittävät päätökset on tehty jäsenmaiden hallitusten hyväksynnällä.

EU:n syyttäminen maiden sisäisistä ongelmista on johtanut tilanteeseen, jossa koko EU:n yhtenäisyys on vaakalaudalla. EU:ssa on toki omat ongelmansa, mutta EU:n suurin ongelma on jäsenvaltioiden kansallisen päätöksenteon kriisi, joka nykyisessä EU:n päätöksentekotavassa rapauttaa myös sen oman päätöksenteon. Siksi tärkein yhteiskunnallinen kysymys onkin, miten rakennetaan uudenlainen demokratiamalli, joka kykenee vastaamaan nykypäivän haasteisiin.
​

Meidän tulisi luoda uudenlaisia demokratiamalleja, jotka todella haastaisivat nykyisiä valtarakenteita. Ensimmäisenä askeleena olisi päätösten valmistelun demokratisointi, niin että valmisteluun voisivat osallistua myös muutkin kuin hallituspuolueiden kanssa samoilla linjoilla olevat organisaatiot.
Tämän voisi toteuttaa esimerkiksi vahvistamalla asiantuntijaelinten kuten Kehityspoliittisen toimikunnan ja Ilmastopaneelin asemaa poliittisessa päätöksenteossa. Niiden tehtäväksi voisi antaa varmistaa, että valmisteltavat päätökset ovat kestävän kehityksen Agenda 2030 tavoitteiden mukaisia. Asiantuntijaelinten resursseja tulisi myös lisätä, jotta ne voisivat myös paremmin osallistaa kansalaisia päätöksenteon valmistelussa. Päätösten valmistelussa tulisi muutenkin lisätä avoimuutta ja pyrkiä pois suljettujen ovien takana kokoontuvista setäkerhoista. 

Demokratian uudistaminen vaatii kuitenkin myös kansalaisten ajattelumallien muuttumista, sillä mikään demokratiamalli ei ole sellainen, joka pystyisi toteuttamaan jokaisen kansalaisen kaikki toiveet. Tärkeintä olisikin saada ihmiset muuttamaan “minä ja minun perheeni” -keskeistä ajattelumallia kaikkien ihmisten ja muiden eliölajien hyvinvointia edistäväksi ajatteluksi.


Olemme kaikki riippuvaisia toisistamme ja tällä hetkellä suurin osa eliölajeista on matkalla omaan tuhoonsa - ihmislajin ollessa syöksykierteessä kuskin paikalla.

Kirjoittanut Timo Kuusiola 
1 Comment

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    September 2022
    November 2021
    October 2021
    June 2021
    December 2020
    April 2020
    September 2019
    July 2019
    May 2019
    April 2019

    Categories

    All

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly